Ugrás a tartalomhoz

Termékismertető

Nyeregalátétek

A nyeregalátét a nyereg alá helyezett párna vagy takaró, amelyet néhány esetben a nyereg formájára, vagy egyéb formára szabhatnak. Célja, hogy a lovaknak kényelmesebbé tegye a nyereg viselését.

A nyeregalátét a lovak felszerelésének egyik nélkülözhetetlen eleme, amely általában poliuretán habbal vagy poliészter vattával van kibélelve az ütéscsillapítás végett, valamint külső borítással (pl. poliészter, pamut, alcantara), különféle steppeléssel és megannyi típusú szegélyezéssel rendelkezhet.

Mire jó a nyeregalátét?

Legfontosabb funkciói közé tartozik természetesen a nedvszívó képessége, illetve ütéscsillapító tulajdonsága. További jellemzője, hogy védi a lovat a nyereg okozta kidörzsölésektől, ugyanakkor a nyerget is megvédi a ló izzadságától, a kopástól, piszoktól, aminek köszönhetően megkönnyíti a nyereg tisztántartását. Mindezek mellett biztosítja a megfelelő légáramlást a ló és a nyereg között, ami megakadályozza a kidörzsölés indikálta sérüléseket.

A nyeregalátétekre sokszor szerelnek fel – általában nejlonból készült – pántokat, kettőt a heveder környékére, kettőt a nyereg felrántószíjaihoz való rögzítésre. Mindegyik pánt arra szolgál, hogy a nyeregalátétet a nyereg alatt tartsa, hiszen az esetleges elmozdulás esetében fennáll a kidörzsölés, feltörés kockázata. Ezek a pántok lehetnek tépőzárakkal állíthatóak, illetve állandó hosszúságúak, valamint az újabb típusú nyeregalátéteknél legtöbbször csak a heveder környéki pántok találhatóak meg, a felrántószíjakhoz való rögzítőpántok nélkül, ezekben az esetekben talán inkább az esztétika kerekedik felül, illetve egyre több lovas csak betűri a nyeregalátét és a nyereg közé a felrántószíjakhoz való pántokat. Feltételezhető, hogy a gyártók figyelembe vették ezeket a szokásokat, így ezek tudatában tervezték meg legújabb modelljeiket.

A gyártók minden évben törekednek arra, hogy a lehető legjobb minőségű nyeregalátéteket alkossák meg, ennek okán próbálnak olyan anyagokat felhasználni, amelyekből könnyebb kitisztítani a lószőrt. A többi tényező természetesen a ló érdekeit szolgálja, az egyetlen, ami még a lovas ízlésétől függ, az a nyeregalátét alapkinézete és színe.

A nyeregalátétek mellett érdemes tudni a padok létezéséről is. A nyeregpadok funkciója nagyon hasonló a nyeregalátétekéhez, de vastagságuk sokkal nagyobb (nagyobb a töltet sűrűsége, nagyobb a grammsúly). A padok általában nem rendelkeznek nejlon pánttal, ami lehetővé tenné a nyereghez való rögzítést. Ritkább és általában vízszintes steppelés is van rajtuk, ami terjedelmesebbé, illetve rugalmasabbá teszi őket. Mindez azt jelenti, hogy a padok nagyobb izzadságfelvételt garantálnak, illetve jobb levegőkeringést biztosítanak. A nyeregpadok nagyszerűek az igazán kemény erőfeszítésekhez, amelyek során a ló nagyon izzadni szokott. Nem árt azonban észben tartani, hogy egy nagyon szorosan illeszkedő nyeregnél előfordulhat, hogy a nyeregpad nem fér el alatta, vagy azzal együtt már túl szoros lesz, ez pedig negatív hatással lesz a ló hátára.

Nyeregalátét típusok:

Többféle nyeregalátétet különböztetünk meg, és mindegyik egy adott funkcióhoz van igazítva:

  • VS - univerzális nyeregalátét, téglalap alakú, lekerekített sarkokkal, a legtöbb nyereghez illeszkedik
  • DR vagy DL – négyzet alakú díjlovas nyeregalátét, a díjlovas nyergekhez igazítva, amelynek szárnyai sokkal hosszabbak, így a nyeregalátétnek is hosszabbnak kell lennie
  • SR - ugró nyeregalátét, az ún. könnycsepp formában – a ló oldalának és hátának kisebb részét fedi, ami elősegíti, hogy a ló ugrás közben kevésbé izzadjon
  • VSS - univerzális/ugró nyeregalátét
  • VSD - univerzális/díjlovas nyeregalátét

A pónik esetében is létezik hasonló felosztás, de hozzá van adva egy "P" betű a rövidítésekhez:

  • PVS – univerzális
  • PVSS - univerzális/ugró
  • PVSD - univerzális/díjlovas
  • PDR/PDL – díjlovas
  • PSR - ugró

Létezik egy másik besorolása is a nyeregalátéteknek és a padoknak a használat szempontjából:

  • nyeregalátétek klasszikus lovagláshoz (fent felsorolva)
  • padok/nyeregalátétek western lovagláshoz
  • padok a szőrén való lovagláshoz
  • alátétek futószárazó hevederekhez

Nyeregalátét és stílusok

Amióta megjelentek a különböző színű felszerelések mind a lovaknál, mind a lovasoknál, azóta mondhatjuk, hogy mindenki elkezdett különböző stilizációkban, színösszeállításokban lovagolni. Ennek oka nem csak a hatalmas választék, hanem az is, hogy a lovasvilágban elnyomó többségben vannak jelen lányok, nők, akik tagadhatatlanul szeretnek szépen kinézni, így nyilvánvalóan azt is szeretik, ha lovuk is stílusosan van felszerelve, nem ritka esetben passzolva lovasához. 

Színvilág és forma a versenyeken

Bár a régebben az ugrósportban a megengedett színek közé igen kevés tartozott (bézs, fehér, illetve esetleg a világosszürke), mára ez merőben megváltozott, tulajdonképpen bármilyen színű és formájú nyeregalátétben versenyezhetsz, nincsen szabályhoz kötve.

Ami a díjlovaglást illeti, ott már szigorúbbak a kikötések, hiszen csak fehér színű nyeregalátétben lehet a négyszögbe lépni, szegélyezését pedig a lehető legvisszafogottabb színek kell, hogy jellemezzék.

Természetesen, ha nemzetközi versenyen jársz, minden szakágban illő a fehér nyeregalátét használata.

Összegzés

Összességében elmondhatjuk, hogy a nyeregalátétek fontos darabját képezik a lófelszerelésnek, hiszen nélkülük még mindig a régen használatos katonai lópokrócokat használnánk, ami nem csak nehéz, de nem is mutat valami esztétikusan a lovon.

Színüket és formájukat tekintve megannyi típus létezik, igényektől függően választhatja ki mindenki a neki megfelelőt és ami az egészben a legjobb, hogy így mindenki egy kicsit kitűnhet a tömegből.

Előző poszt
Következő poszt

Köszönjük a feliratkozást

Már regisztrált email

Vásárlás

Válassz opciót

Szerkesztés
Kérdésed van?
hozzáadva a kosaradhoz
this is just a warning
Bejelentkezés